Persoonlijke bewustwording, ontwikkeling en groei in je leven en loopbaan.
dinsdag 14 december 2010
Dàt doen wat je wérkelijk wilt! De waarde van Essentiecoaching.
woensdag 29 september 2010
8 tips om succesvol met (loopbaan)coaching te starten.
Loopbaancoaching, reïntegratie en outplacement worden veelal vergoed door de werkgever. Dat maakt dat werknemers de keuze van een coach(bureau) vaak overlaten aan hun werkgever. Waarbij het dan ook vaker voorkomt dat het traject niet helemaal aansluit bij de wensen van de werknemer, onbevredigend verloopt, en niet het gewenste resultaat oplevert. Een verspilling van tijd en middelen voor beiden. Voor zowel werkgever als werknemer. Beiden zijn er bij gebaat dat het een traject is wat ook helemaal aansluit bij de doelstellingen van de werknemer. Zodat die het vanuit volle overtuiging aangaat.
Heb jij de mogelijkheid van een traject/coaching aangeboden gekregen? Hieronder geef ik je acht belangrijke stappen om tot een succesvol loopbaantraject te komen.
1. Formuleer helder je doelstelling. Waarom wil je een loopbaantraject doen. Oftewel: wanneer is het traject voor jou geslaagd? Dus los van de keuzes/verwachtingen van anderen. Wat wil JIJ?
2. Overleg met je werkgever. Wat is zijn/haar doelstelling? Ook de werkgever heeft een belang. Vraag na, en krijg helder waarom de werkgever bereid is een traject te vergoeden. En wat die verwacht van het traject. Wanneer is voor je werkgever het traject geslaagd?
3. Zijn jullie doelstellingen verenigbaar? Of samen te voegen? Zo nee, dan dien je dit eerst helder te krijgen vóórdat je een traject in gaat. Een traject ingaan terwijl er conflicterende belangen zijn maakt het moeizaam om open en succesvol een traject te doorlopen. Ook voor je coach is dit niet werkbaar. Een goede coach zal daar dan ook niet aan beginnen.
4. Werkt je werkgever met vaste aanbieders, of heb je ook de mogelijkheid zèlf een coach te vinden. Zo ja, wat verwacht je werkgever dan van een eventuele andere aanbieder? Wat zijn de minimumvereisten? Door dit samen met je werkgever te bespreken krijg je helder binnen welke marges je kunt “shoppen”. Als je niet zelf een coach mag kiezen kun je punt 5 en 6 overslaan.
5. Randvoorwaarden wanneer je zelf mag kiezen. Wat is het budget? Afhankelijk van het budget weet een bureau welke instrumenten er allemaal kunnen worden ingezet. Hoe lang mag het traject duren? Kan je coaching tijdens werktijd plaatsvinden? En zo ja, wanneer, en hoeveel tijd mag het in beslag nemen?
6. Ga op zoek. Jij weet wat je nodig hebt. Meteen een eerste oefening in intuïtie. Wat past bij jou? Welke werkwijze? Kijk hierbij weer naar punt 1. Er zijn verschillende verzamelsites. Google kan helpen en vaak hebben mensen uit je omgeving ook ervaringen.
7. Ga goed voorbereid kennismaken. Vraag om een intake met diegene die ook in het traject je coach zal zijn. Je hebt er niets aan om een leuke intake te hebben waar je enthousiast over bent, en vervolgens met een andere coach te werken waarmee je geen “klik” hebt. Weet je helder te formuleren wat je wenst? Zie wederom punt 1. Acht je mogelijke coach je doelstellingen haalbaar? En hoe zal daar dan naar toe gewerkt worden? Wat zal de tijdsinvestering zijn? Wat wordt er van je verwacht, en wat kun jij verwachten van je coach? Hoeveel contactmomenten zullen er zijn? Wordt er vooral groepsgewijs of individueel gewerkt? Kun je buiten de afspraken om contact hebben met je coach? Enz . Schrijf vooraf al je vragen op, zodat je niets vergeet.
8. Maak je keuze. En overleg dit met je werkgever. Het is ook hier weer van belang dat jullie er samen achter staan. Als dit zo is kun je starten met je coaching.
Je kunt nu starten met je traject. De kans dat het een “vruchtbaar” traject zal zijn met een voor jou bevredigend resultaat is met deze voorbereiding vele malen groter. Ook voor een coach is het fijn werken als je goed voorbereid en gemotiveerd van start gaat. Zo’n traject is vaak een avontuur wat je veel kan brengen!
Heb je ooit loopbaancoaching gehad? En mocht je zelf kiezen of niet? Hoe heb je dit ervaren? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Deel het hieronder.
dinsdag 31 augustus 2010
Hoeveel klanten heb je minimaal nodig?
Eigenlijk zou de titel van deze blog moeten zijn: "hoeveel klanten heb je minimaal nodig voor een bepaald inkomen?". Wat je namelijk gaat doen is achteruit rekenen. Oftewel uitgaand van je netto-inkomen. In begrotingen of ondernemingsplannen gaat men vaak rekenen vanuit een verwachte omzet, of vanuit een gewenste omzet. Omzet is hierbij het aantal klanten vermenigvuldigd met wat ze betalen. Of het aantal producten/diensten maal prijs. Wij gaan het hier nu echter andersom doen. We beginnen niet bij de omzet, maar bij je netto inkomen.
Onderaan beginnen...
We beginnen nu onderaan in de "Verlies en Winstrekening": hoeveel moet je netto overhouden aan je activiteit, wil je er van kunnen leven (volgens jouw standaarden). Dit bedrag stel je op jaarbasis op. Vervolgens tel je hier je inkomstenbelasting bij op. Daarbovenop tel je dan nog al je belangrijke bedrijfskosten. Denk hierbij aan: Huurlasten, gas water en licht, personeel (indien van toepassing), verzekering, accountant, afschrijvingen, kantoorkosten, promotie, telefoon. Daarmee heb je de belangrijkste meegenomen. Voor een totaal overzicht kun je een standaard ondernemingsplan raadplegen. Het totaalbedrag wat er nu uitkomt, dát is wat je minimaal moet verdienen op jaarbasis. Dus dat is netto inkomen + inkomstenbelasting + bedrijfskosten.
Voorbeeld
Ik geef een voorbeeld met grof geschatte bedragen. Stel je wilt netto per maand €2000,- overhouden. Dit is 24.000,- per jaar. Uitgaande van de ondernemersaftrekposten bij de fiscus dien je ongeveer 7000,- belasting te betalen (dit is een schatting, een boekhouder kan je het precieze bedrag in jouw situatie vertellen). In totaal dus 31.000,- winst dien je per jaar te maken. Dit is dus je netto inkomen èn belasting. Vervolgens tel je hier al je bovenvermelde kosten bij op. Stel dat dat 30.000,- is. In totaal dien je dan 61.000,- exclusief btw per jaar te verdienen. Zodra je dit bedrag helder hebt kun je verschillende interessante berekeningen gaan doen die je veel helderheid kunnen verschaffen over je bedrijfsvoering. Stel je verkoopt een dienst (je kunt hieronder het woord dienst ook overal vervangen door produkt).
Ga je uit van prijs of uren/producten?
Optie 1: Je gaat uit van een vaste prijs per dienst. Stel 150,- per dienst. Dat betekent dat je 61.000,- / 150,- = 407 keer je dienst moet verkopen in een jaar. Deel dit door 45 weken (de rest van de weken reserveer je voor vakantie, ziekte, bruiloften, enz), en dan weet je dus dat je gemiddeld 9 keer per week je dienst dient te verkopen. Zodra je daar onder zit weet je dat je niet genoeg verdient voor je privé-inkomen.... Je kunt dus direct de vinger aan de pols houden. Dat is het voordeel.
Optie 2: Je gaat uit van het aantal diensten wat je verkoopt. Dit kun je doen als je weet dat de vraag groot is. Stel: je weet dat je sowieso 10 keer per week je dienst gaat verkopen. Dan kun je dus je verkoopprijs bepalen. 10 keer per week in 45 weken is namelijk 450 keer. Als je de 61.000,- dient te verdienen in 450 keer dan weet je je minimale verkoopprijs. Dat is 61.000,- / 450 = €135,60. Dit is dus de prijs die je minimaal dient te vragen.
Samengevat
Ik hoop je hiermee wat ideeën gegeven te hebben. Ik geef je nog even een korte samenvatting:
1. Bepaal wat je als netto inkomen wilt overhouden op jaarbasis
2. Tel hier de inkomstenbelasting bij op (vuistregel: deel je netto inkomen door twee en neem dit bedrag als belasting)
3. Tel hier vervolgens al je kosten bij op
4. Dit totaal is je omzet exclusief btw
5a. Je omzet delen door je verkoopprijs (ex btw) geeft aan hoeveel je moet verkopen óf
5b. Je omzet delen door wat je denkt te gaan/kunnen verkopen geeft aan wat je verkoopprijs (ex btw) dient te zijn.
Sigarendoosbegroting
De hier genoemde methode wordt ook wel de "sigarendoosbegroting" genoemd. Dit omdat wanneer je het eenmaal onder de knie hebt je het eenvoudig even "op de achterkant van een sigarendoos" doet. Het geeft je een snel globaal en compact overzicht over de haalbaarheid van je idee bij een gehanteerde prijs of verkoopaantallen. Ga het gewoon maar eens proberen. Niet bang zijn voor de cijfers. Speel er mee!
Duizelt het je nu van de cijfers en de berekeningen? Ik neem graag de tijd om het eens rustig voor je eigen situatie door te nemen. Je kunt ook een boekhouder of accountant benaderen. Zorg wel dat je blijft begrijpen waar het over gaat! Indien je vragen hebt kun je ook een reactie geven op deze blog.
Of kijk eens op eens op www.essentiecoaching.nl , en/of geef je op voor mijn nieuwsbrief via info@essentiecoaching.nl
woensdag 30 juni 2010
Starten van je eigen praktijk en belemmerende overtuigingen
Mijn geloof is dat in wezen alles mogelijk is. Maar wat maakt dan dat de een snel een bloeiende praktijk activiteit realiseert, en de ander niet? Mijn ervaring is dat de grootste belemmeringen vaak door mensen zelf worden opgeworpen. Als ik doorvraag naar iemands passie dan hoor ik vaak "Het liefst zou ik als coach in (...methode) werken, maar ja, daar kun je niet van leven", of "daar zijn er al zo veel van". En meteen zie ik dan iemand zèlf belemmeringen opwerpen waarom het niet mogelijk dan wel levensvatbaar zou kunnen zijn. Het vervelende (maar tegelijk het mooie) is dat wat iemand gelooft een erg sterke rol speelt. In wezen wil het onderbewuste bevestiging zien van wat er wordt geloofd.
Wat ik hier wil zeggen is dat overtuigingen heel bepalend zijn in het neerzetten van energie, het creëren. Beide personen krijgen gelijk. De persoon die gelooft er een volwaardig inkomen uit te kunnen halen, en de persoon die er niet in gelooft. En dat "geloven" is geen trucje of een foefje. Je kunt nog zoveel affirmeren en zeggen dat het gaat lukken, het gaat er echter veel meer om wat je "wezenlijk" gelooft. Wat je onderbewuste je vertelt.
Het is van belang dat je dingen onder ogen ziet: Je (onbewuste) overtuigingen. Om een paar voorbeelden te geven: "ik ben lang niet zo goed als al die anderen die dit werk doen", "geld verdienen met het helpen van mensen is niet ethisch", "als ik zichtbaar wordt is mijn kans op afwijzing veel groter" of "ik ben dit niet waard". En zo zijn er talloze te verzinnen.
Of deze overtuigingen waar zijn of niet, daar kan ik niets over zeggen. Dat bepaal je namelijk voor jezelf. Als je er (onbewust) voor hebt gekozen één of meer van deze overtuigingen te geloven/in eigendom te nemen, dan zul je hier naar leven. Als dit in conflict is met het verlangen wat je verkondigt, wordt het erg moeilijk om dit verlangen te realiseren. Dan is het nodig eerlijk bij jezelf te onderzoeken welke (onbewuste) overtuigingen je met je meedraagt, en te kijken of deze nog langer waar zijn voor jezelf. En zo niet, deze overtuigingen gaan loslaten. Dat kan op veel manieren, in een meditatie of visualisatie. Met mildheid naar jezelf. Er was namelijk ooit een reden om deze overtuiging aan te nemen.
Maar het kan dus ook zo zijn dat je je overtuigingen niet los wilt laten. Dat je namelijk gaat zien dat je verlangen wat je verkondigt niet echt van jou is. Dat je overtuigingen je helder maken dat je eigenlijk helemaal niet wilt wat je zei te willen. Dat dat bijvoorbeeld veel meer een verlangen van je omgeving is. Je hiervan bewust worden is ook winst. Het brengt je dichter bij jezelf, en wat je wèrkelijk wilt.
Beide conclusies zijn legitiem. Humor en mildheid naar jezelf zijn hierbij erg handig. Het heeft geen enkele zin jezelf op de kop gaan te zitten dat je het niet goed hebt gedaan. Je bent een lerend wezen wat elke dag en elk moment weer de vrije keuze heeft om een andere/nieuwe manier uit te proberen. Het is het leukst om hier gewoon spelenderwijs van te genieten. Vallen en opstaan, je doel helder voor ogen houden, en bewust zijn of je overtuigingen nog congruent zijn met je doel.
En om dan toch maar iets van mijn persoonlijke mening te geven: ík vind dat je het waard bent om te leven van iets waar je veel passie aan beleeft!
Wil je helderheid in je (onbewuste) processen? Ik realiseer hier snelle resultaten in. Kijk eens op www.essentiecoaching.nl , of geef je op voor mijn nieuwsbrief via info@essentiecoaching.nl